Home > Flottielje Zeilen > Kroatië > Zeilroute Pula

Zeilroute Pula - Flottieljezeilen Istrië

 
Zeilen Pula - Istrië

Een 8-daagse zeilroute Pula - Mali Losinj - Olib - Unije - Pula

dag 1 Aankomst Pula

Marina Veruda in Pula is relatief dichtbij: 1400 km vanaf Utrecht zit je midden in een mediterraan zeilgebied. Pula ligt op het schiereiland Istrië en is een gezellig stadje om te beginnen: we kunnen makkelijk boodschappen doen en 's avonds flaneren we door het oude centrum. Oude romeinse gebouwen gecombineerd met gezellige terrassen en restaurants. In de jachthaven Veruda worden we goed geholpen bij het inchecken van ons jacht en zijn alle benodigde faciliteiten voor handen.

dag 2 Pula - Pomer

De eerste dag beginnen we rustig. 's Ochtends het "palaver" of de briefing waar we kennis maken met elkaar en de belangrijkste zaken voor deze week en de komende dag doorlopen. Daarna gooit ieder in zijn eigen tempo de trossen los voor de tocht naar Pomer. Dit is niet erg ver en op die manier hebben we alle gelegenheid om aan ons zeiljacht en het heerlijke klimaat te wennen.

Na het ronden van de bakens varen we onder een strakblauwe lucht richting de zuidpunt van Istrië. Windkracht 4, niet veel deining, ideaal om in te slingeren. In de verte zien we groene eilanden opdoemen die we de komende dagen ongetwijfeld van dichtbij zullen zien.

Onderweg laten we het anker in een baai zakken om een verfrissende duik in het heldere water te nemen. Dit is meteen een moment om te testen of we allemaal nog weten wie wat wanneer doet bij het voor anker gaan. Na de eerste rondjes snorkelen in dit heerlijke water en een heerlijke lunch zetten we de zeilen weer om naar Pomer te varen.

Afstand: 10 mijl

dag 3 Pomer - Mali Losinj

Vandaag gaan we naar de eilanden die we gisteren al zagen. Het eerste deel is open en het waait er lekker. We zeilen fantastisch en de tijd gaat snel. Aan stuurboordzijde ligt het groene eilandje Unije. Hier zoeken we een baaitje en gaan voor anker. De andere jachten uit ons flottielje volgen snel en iedereen lijkt opgewonden van de mooie "overtocht".

Na de lunch even het zonnen op het voordek. Wat is dit een goed leven! Daarna zetten we onze zeiltocht voort naar Losinj. Dit eiland ligt aan bakboord en heeft bijna ontelbare kleine romantische baaien met prachtige strandjes. De twee belangrijkste plaatsen zijn Veli en Mali Losinj waarbij Mali Losinj de grootste plaats is. Dat is raar, aangezien Mali klein betekent en Veli groot.

´s Avonds gaan we met het hele flottielje uit eten. Het wordt een gezellige boel waarbij de verhalen over onze overtocht steeds mooier en sneller worden. Na afloop wandelen we nog even naar de oostkant van het eiland. Dat kan omdat Losinj hier op z'n smalst is. Er blijkt zelfs een kleine doorgang voor boten te zijn!

Afstand: 18 mijl

dag 4 Mali Losinj - Olib

Ook vandaag blauwe lucht met een heerlijk briesje dat ons zuidwaarts blaast richting het eiland Olib. Nadat we de diepe baai bij Mali Losinj hebben verlaten zeilen we verder langs die ontelbare groen omzoomde baaitjes van Losinje. En wanneer de wind na 2 uurtjes wegvalt wordt het nog moeilijk kiezen in welke baai we voor anker willen!

Na een uitgebreide lunch steekt er genoeg wind op om door te zeilen. Tegen een uur of vijf bereiken we het haventje van Olib, de vriendelijke havenmeester wijst ons een plaats en geeft de mooringlijn aan. Vanavond eten we in knoflook gestoofde scampi´s in de tuin van een Konoba (Kroatisch voor restaurant).

Olib is een leuke afwisseling na Mali Losinj: het is hier rustig, er wonen niet meer dan een paar 100 mensen. En het eiland heeft geen waterbronnen. Het water wordt via een pijp vanaf het vaste land naar Olib gepompt.

Afstand: 14 mijl

dag 5 Olib - Veli Losinj

Vandaag keren we naar het Noorden. De wind neemt toe tot een dikke 4 uit het Noord Westen. Van de flottielje leider krijgen we ´s ochtends te horen dat deze wind, de Mistral over het algemeen goed en droog weer brengt. Mooi, dat hadden we al en dat blijft dus zo!

Het eerste stuk is pittig: de 4 lijkt mij een 5 te zijn en we moeten aan de wind kruisen. We kiezen ervoor om niet te hoog te zeilen. Hierdoor ligt ons jacht comfortabel op één oor, maar we zeilen niet in een rechte lijn op ons doel af! Achteraf blijkt dat we voor een erg lange weg hebben gekozen... Ach, we zijn hier om te zeilen!

Tegen het einde van de middag varen we als laatste van het flottielje de haven van Veli Losinj binnen. Het kleine stadje ligt op het einde van de weg die Cres met Losinj verbindt. Hier houdt de wereld bij wijze van spreken op.

Eén van de flottieljes vertelt over de resten van een fort even verderop en prachtige tuinen bij mooie villa´s. Wij geloven het wel: we liggen prachtig voor een kerk met een kleine oude vissershaven om de hoek. Na een heerlijk dag zeilen eerst maar eens wat drinken met een toastje en wat nootjes!

Afstand: 14 mijl

dag 6 Veli Losinj - Unije

´s Ochtends gaan we op advies van de anderen toch een stuk wandelen in de omgeving. Schitterend, dit is het echte oude Losinj! Na een kopje koffie in het kleine centrum springen we weer aan boord. De wind is een stukje gedraaid en daarmee kunnen we in een rechte lijn naar Osor zeilen. We hebben de zeilen gereefd omdat de valwinden soms onverwacht binnenkomen.

In Osor zien we de andere jachten uit ons flottielje liggen. Osor schijnt een leuk plaatsje te zijn, maar omdat we het vanochtend zo rustig aan hebben gedaan nemen we nu meteen de kleine draaibrug en varen door het kanaal Osor voorbij naar het eilandje Unije.

Unije is een heel klein eiland met heuvel vol met olijfbomen. Men vertelt ons dat er slechts 86 mensen op dit typische visserseiland wonen. In een baai achter het gelijknamige dorpje gooien we het anker uit en genieten van het helderblauwe water. Ik zie hoe vissers met hun vangst naar het dorp varen en hoe kinderen zich vermaken op rustige strandjes.

Er zijn hier weinig toeristen, wel een restaurantje dat de zojuist gevangen vis straks voor ons serveert. Maar om daar te komen moeten we enige inspanning leveren... We liggen namelijk niet aan de kade in het dorp omdat die geheel open ligt voor de westen wind. Dus gaan we eerst met het hele flottielje in de bijbootjes naar de kant om vervolgens een stevige wandeling over de bergrug naar Unije. En alsof het zo heeft moeten zijn, staan we bovenop Unije wanneer de zon in de zee zakt! Geweldig, wat een mooie één-na-laatste avond.

Afstand: 18 mijl

dag 7 Unije - Pula

De laatste dag vertrekken we vroeg. De oversteek van Unije naar Pula is pas echt zeilen: ruim 20 knopen wind waarmee ons schip een snelheid van 8 knopen bereikt. De golven zijn hoger omdat we achter de eilanden vandaan komen en we genieten van deze climax.

Afstand: 25 mijl

Boek nu uw jacht in Pula | Kroatië

Daar willen wij zeilen, nieuwe kusten en prachtige baaien ontdekken, kunt u ons een goed zeiljacht aanbieden?
Uw aanvraag

Aanbieding meezeilen en zeilcursus

Lees verder...

Aanbieding 2

Aanbieding jachthuur en flottielje

   Lees verder...

Berend Botje Yachting ®
Contact of offerte »»
Marinaweg 10
1361 AC Almere
The Netherlands
info@berendbotje.com

© 1987-2020
Berend Botje Yachting ®
Amorgos b.v.

 
Deze site maakt gebruik van cookies om je zo goed mogelijk te helpen. Als je onze site gebruikt, gaan wij ervan uit dat je akkoord bent.