Home > Flottielje Zeilen > Kroatië > Zeilroute Sukosan

Zeilroute flottielje zeilen vanuit Sukosan

Kroatië

Een 15-daagse zeilroute   Sukosan - Krka - Kaprije - Zadar - Iz Veli - Kornaten - Sukosan (Sukosan ligt 6 km zuidelijk van Zadar)

gNOOT: De 15 daagse route bestaat uit twee lussen (noord en zuid). Op een 8 daagse reis zeil je of de noord- of de zuidroute. Start en aankomst zijn altijd in Sukosan.


Dag 1: Amsterdam - Sukosan

Na aankomst per vliegtuig of per auto word je in de moderne Marina van Sukosan door de mensen van de plaatselijke organisatie. Zadar is een bruisende mediterrane Stad. Geniet van het oude stadsgedeelte met zijn smalle straatjes of bezoek de enorme markt. Als het nog nodig is om inkopen te doen kan dat zowel op de marina als in Sukosan of Zadar.

Dag 2: Murter

Vandaag een traject van circa 16 mijl naar het eiland Murter, dat tot de eilanden van Sibenik behoort. Het centrum van Murter wordt gevormd door het grote marktplein en het ligt aan een ruime baai,. Bij Murter Betina en Slanica zijn mooie zandstranden en in de omgeving worden allerlei vormen van watersport beoefend. 

Dag 3: Prvic

VHet eiland Prvic heeft een oppervlakte van 2,3 vierkante kilometer en ligt vlak voor het vasteland. De twee hoofdplaatsen Luka en Sepurine zijn door een wandelweg (1 km) met elkaar verbonden en er zijn bijna geen auto’s. Op de hellingen groeien olijfbomen en er wordt wijn verbouwd. Een mooie plek om een wandeling te maken of heerlijk te gaan zwemmen. 

Dag 4: Skradin

Een boeiende tocht naar de watervallen in de rivier de Krka. Varend langs de drukke stad Sibenik steek je de rivier op die door een soort canyon loopt. Door de wervelende wind is het nauwelijks mogelijk om te zeilen dus is motor aan de beste optie. Na zo’n twee uur op de rivier arriveer je in de marina van Skradin. Totale afstand 18 mijl. Verder varen kan niet omdat hier het nationale park begint met de beroemende Krka watervallen. Afhankelijk van de tijd kan men ’s middags of de volgend morgen met een taxibootje naar het Nationale Park Krka. Een wandeling langs de watervallen is zeker de moeite waard.  

Dag 5: Kaprije

Vanaf Skradin varen we terug richting de eilandenwereld; ons doel van vandaag is het eiland Kaprije met het gelijknamige dorp. Onderweg is volop gelegenheid om een ankerstop te maken voor een duik in het glasheldere water of voor een lekkere lunchsalade. Kaprije behoort tot de grootste eilanden voor de kust van Sibenik en vanaf de heuvels bij het stadje heb je een mooi uitzicht op de andere eilanden.  

Dag 6: Biograd

Zeilend langs de kust arriveer je na 18 mijl aan in Biograd. Dit oude kustplaatsje ligt op een schiereiland temidden van diep uitgesneden baaien. Biograd werd gesticht in de 11de eeuw en was lange tijd de kroningsstad van Kroatische koningen. Vandaag de dag is Biograd een populaire badplaats aan de Dalmatische kust en liggen er mooie zandstranden in de directe omgeving. 

Vanuit Biograd  koers zetten richting vasteland naar Zadar. Met een kleine omweg zeil je via de brug die de eilanden Ugljan en Pasman verbindt. Niet alle schepen kunnen onder deze brug door; de doorvaarthoogte is circa 16,5 meter. In deze smalle doorgang kan een behoorlijke stroom staan.

Zadar, de voormalige hoofdstad van Dalmatië ligt op een schiereiland en wordt omringd door 2 kades (riva’s). De autovrije hoofdstraat, de “Kalelarga” met boetiekjes en café’s is de levensader van de stad. Links en rechts vind je schilderachtige steegjes en prachtige historische gebouwen zoals de kathedraal Sveta Stosija en de ronde kerk Sveti Donat.  
Sukosan biedt een uitstekend toegeruste marina met restaurants en supermarkt.

Dag 9: Muline

We zetten koers richting het noorden en varen naar de beschutte baai van Muline. Het schilderachtige plekje ligt net om de hoek op het eiland Ugljan. Onderweg laten we het anker vlak bij een paar kleine eilandjes zakken om een verfrissende duik in het heldere water te nemen. Dit is echt super: snorkelen in de zon rond onbewoonde eilanden. Eenmaal terug aan boord hebben twee andere deelnemers ook nog een tonijnsalade klaargemaakt als lunch!

Dag 10: Bozava

Vandaag een traject van circa 15 mijl naar het buitenste eiland in de Kornaten: Dugi Otok, het "lange eiland". Onderweg zien we een half gezonken vracht schip liggen. Bij rustig weer is dat een geweldige snorkel en duikspot. In Bozava worden we welkom geheten door een vriendelijk oude havenmeester die geen woord over zijn grens praat. Hij houdt voor het hele flottielje plaats aan de kade vrij zodat we later die avond met z'n allen naast elkaar liggen en er spontaan een gezellige borrel ontstaat.

Dag 11: Iz Veli

's Ochtends in Bozava doen we het rustig aan met een cappuccino op een zonnig terras. Eénmaal aan boord zeilen we in één ruk naar Iz Veli. Waar veel mooie baaitjes en kleine eilandjes zijn om te relaxen, zwemmen, zonnen en snorkelen. Iz Veli is van oudsher een eiland met vissers, zeelieden, pottenbakkers en olijven tellers. En met de lekkerste biefstukken in Kroatië. Er staan inderdaad veel olijfbomen, de koeien zullen wel ergens anders lopen.. Afstand: 14 mijl

Dag 12: Telascica en Kornati National Park

Vandaag zeilen we naar het zuid-oostelijke deel van het eiland Dugi Otok (het “lange eiland”) waar zich een prachtige natuurlijke baai bevindt. De diep uitgesleten baai van Telascica is 10 km lang en tussen 1200 en 1800 meter breed en biedt goede beschutting aan schepen. De baai behoort bij het Nationale Park der Kornati en parkwachters zullen langs komen om toegangsgeld te innen. Het is is hier mooie ankeren en prima zwemmen en snorkelen in het kristalheldere water. 

Dag 13: Zut

Vandaag staat een kleine zeiltocht van 5 mijl op het programma. Het eiland Zut behoort tot de Kornati eilandengroep, bestaande uit 130 kleinere en grotere eilanden, grotendeels onbewoond. Het grootste deel van deze archipel is uitgeroepen tot Nationaal park en er zijn ontelbare beschutte baaien. Op Zut bevindt zich ook een moderne Marina met alle voorzieningen.

Dag 14: Sukosan

Op deze laatste zeildag naar Sukosan nog even voor de kust het anker uitgooien voor een duik in het azuurblauwe water. En ’s avonds natuurlijk nog eens lekker nagenieten op een terrasje.

Dag 15: Sukosoan - Amsterdam

Ontscheping en afscheid nemen van de schipper, het schip en terugreis naar Amsterdam.

Boek nu uw jacht in Sukosan | Kroatië 

Daar willen wij zeilen, nieuwe kusten en prachtige baaien ontdekken, kunt u ons een goed zeiljacht aanbieden?
Uw aanvraag

Aanbieding meezeilen en zeilcursus

Lees verder...

Aanbieding 2

Aanbieding jachthuur en flottielje

   Lees verder...

Berend Botje Yachting ®
Contact of offerte »»
Marinaweg 10
1361 AC Almere
The Netherlands
info@berendbotje.com

© 1987-2020
Berend Botje Yachting ®
Amorgos b.v.

 
Deze site maakt gebruik van cookies om je zo goed mogelijk te helpen. Als je onze site gebruikt, gaan wij ervan uit dat je akkoord bent.